O pictoriţă româncă – al doilea om de afaceri din Mercier
Claudia Mandl
Cine crede că artiştii nu pot fi buni oameni de afaceri ar trebui să o cunoască pe pictoriţa româncă Claudia Mandl. Stabilită în cartierul Mercier, ea a intrat în “top 2012” al întreprinzătorilor din acest cartier montrealez, ocupând un extrem de onorant loc II în clasamentul întocmit de Programme d’information sur le travail et la recherhe d’emploi de Montréal (PITREM). Aflată în ierarhie între o cofetăreasă specializată în ciocolată (locul I) şi un meşter într-ale bicicletelor – depanator, vânzător şi pasionat biciclist (locul III), românca demonstrează că se poate trăi şi din artă. În cazul ei, din pictură, pasiune pe care o are încă din fragedă copilărie.
Ajunsă în Canada acum opt ani, Claudia a avut inspiraţia de a urma un curs de dezvoltare a spiritului antreprenorial, intitulat “Mon projet d’affaires”, care a ajutat-o să gândească şi să construiască o afacere plecând de la pasiunea pentru pictură.
Astăzi ea oferă cursuri de pictură copiilor şi adulţilor, atât pe grupuri, cât şi individual, iar pânzele sale pot fi găsite pe mai multe meridiane ale globului.
Exemple de inspiraţie artistico-antreprenorială? Doi ani la rând, de ziua lui Mihai Eminescu, artista a prezentat opiniei publice picturi inspirate din viaţa şi opera poetului (de altfel are – şi mai doreşte să creeze – picturi inspirate de diferite poeme eminesciene), iar de ziua lui Émile Nelligan (“Eminescul” local) nu a ezitat să iasă public cu portretul poetului naţional al Québecului. L-a portretizat şi pe Grigore Vieru, pânza fiind donată Comunităţii Moldovenilor din Québec.
Claudia Mandl are în proiect să ilustreze cu picturi proprii un volum bilingv (româno-francez), cuprinzând “Luceafărul”. Este, pe de altă parte, printre puţinii pictori români care s-au alăturat expoziţiilor stradale de artă plastică din Montréal şi demonstraţiilor de pictură “live”. Succes asigurat de fiecare dată pe baza unor idei atât de simple că îţi vine ca, odată cu sincerul Bravo, Claudia!, să (te) întrebi cum de nu te-ai gândit tu întâi la asta…
http://www.paginiromanesti.ca/2013/04/26/o-pictorita-romanca-al-doilea-om-de-afaceri-din-mercier/