Articol aparut in ziarul Accent Montreal, vineri, 9 noiembrie 2012

L'artiste avec la peinture Impression d'une journée pluvieuseARTISTI ROMÂNI MONTREALEZI

Claudia Mandl: culoare, miscare, joie de vivre

EVA HALUS

Daca ati participat la Ziua Culturii Române, editia 2011, sau ati vizitat albumul nostru „Expositions artistes roumains’’ de pe Facebook, cu sigurantă ati remarcat tabloul intitulat Zi ploioasa. O scena urbana în care ideea de miscare si cea de apa sunt atât de bine sugerate, încât privitorul aproape ca simte picaturile de ploaie, sugestie la care contribuie din plin si culorile vii alese, de parca tabloul însusi ar fi ,,ud’’; o scena în care nu senzatia de mohorît si plumburiu, adesea asociate ploii, domină, ci dinamismul si frumosul accentuat de ploaie. Tabloul este semnat de Claudia Mandl, pictorita de origine româna care se implica foarte mult în dezvoltarea artelor si a culturii la Montreal.

Cu o pasiune pentru arta si o creativitate cultivate înca din copilarie, Claudia Mandl îsi face studiile universitare în domeniul artelor fmmoase la Arad, sub îndmmarea profesorilor de grafica Ion Cott si apoi Mihai Takacs. Ïncepe să expună din anul 1998 iar în Canada din 2003, la doar doua saptamîni de la stabilirea sa la Montréal împreuna cu familia. Această prima expozitie care a adus-o în atentia publicului a avut loc la galeria Interpallas si s-a bucurat de prezenta si aprecierea arhitectului Dinu Bumbaru, director la reputata organizatie Héritage Montréal. De atunci, Claudia Mandl a expus la Musée des Maîtres et d’Artisans du Quebec, la Marché Bonsecours, la Maison de la culture Mercier, la Primaria Montrealului si la Centrul cultural dinVerdun.

În 2008, ea a câstigat locul doi la concursul de fotografie Objectif: Embellir Montréal al Primariei Montrealui  iar din 2011 devine membra RAAV (Regroupement des Artistes en Arts visuelles) si începe sa predea cursuri de pictura pentru copii si adulti la Scoala Junimea Româna din Montreal (în fiecare sâmbata).

Claudia Mandl practica pictura de sevalet (în ulei cel mai adesea), iar culoarea o aplica cu spatula. Aceasta tehnica îi permite să-si lucreze tablourile în cele mai mici detalii si, în acelasi timp, sa aiba tuşe

spontane. Stilul sau are puternice influente post-impresioniste iar temele ce revin frecvent în picturile sale sunt peisajele citadine, peisajele marine, portretele, scenele inspirate de poeziile unor mari poeti precum Eminescu si Nelligan. Si desigur ploaia, cu oameni si umbrele, pe strazile Montrealului, o ploaie care în viziunea Claudiei Mandl este mereu frumoasa.

Acestui scurt portret al artistei adaugam realizarile sale din ultimul an, care ilustreaza foarte bine cum cariera ei artistica prinde radacini la Montreal si se afirma internaţional. Astfel, în primavara, între 13 si 17 martie 2012, Claudia Mandl a participat la Artoulouse, o expozitie cu licitatie care a avut loc la Toulouse (Franta), unde a câstigat premiul Palme d’Or la concursul de pictura desfâsurat în cadrut acestui eveniment, cu lucrarea Samedi dans la pluie, realizată în2011.

După Toulouse, artista s-a aflat la Circuit art et culture Verdun. Participarea sa la acest eveniment este deja o traditie, însa editia din 2012 a fost una mai speciala deoarece una din picturile sale a fost selectionata pentru coperta publicatiei careanunta circuitul.

Fiind foarte implicata în promovarea artei si a artistilor locali, ClaudiaMandl a organizat în vara acestui an, în parcul Promenade Bellerive, evenimentul intitulat Artistes de mon quartier, care a însumat patru întâlniri de pictură în aer liber,la care a invitat diversi artisti ai cartierului Mercier. Pentru a sublinia importanta si fru-

musetea acestei initiative, cele doua alei unde artistii si-au aratat talentul spre delectarea publicului au fost numite „Allees des artiste’’ de câtre Ville de Montreal.

2012 este si cel de-al patrulea an in care Claudia Mandl participa la licitatia de arta desfasurata în folosul organismului non-profit Bouclier d’Athena, care vine în ajutorul victimelor violentei familiale. Ea participa cu doua lucrari, una donata iar pentru cealalta, 50% din pretul vânzarii va merge catre acest organism. Expozitia cu

licitatie, aflata la cea de-a 20-a editie, va avea loc la Marche Bonsecours pe data de11 noiembrie. Un fapt demn de subliniat: tabloul pe care Claudia Mandl 1-a donat acestei licitatii, intitulat Afar woman, a fost selectat în clipul publicitar al evenimentului, difuzat pe postul de televizune Global si prezentat de fostul mare hocheist Chris Nilan, portparolul evenimentului.

O alta frumoasa reusita a acestui an: artista de origine româna a fost selectionata de PITREM – Programme

d’information sur le travail et la recherche d’emploi de Montreal, care se desfasoara în Mercier, pentm a inspira tinerii din aceasta parte a Montrealului si a le deschide gustul pentru antreprenoriat. Fotografia Claudiei Mandl apare pe afîsul ce se distribuie în cartier, cu sloganul „Passeport vers l’entrepreneuriat’’. Cu aceasta ocazie, Claudia va tine o serie de conferinte destinate tinerilor, pentru a le vorbi de importanta ramînerii în scoala si a continuarii studiilor.

În prezent, picturile sale pot fi admirate in cadrul expozitiei personale Les Amoureux, care este gazduita de restaurantul Crescendo (5150 boul. LaSalle, Verdun), între 1 noiembrie 2012 si 10 februarie 2013.

Publicité